GSK:n viisivalenttinen meningokokkirokote hyväksyttiin Yhdysvalloissa

11.03.2025

Meningokokki-bakteeri, Neisseria meningitides, aiheuttaa henkeä uhkaavia infektioita kuten aivokalvotulehdusta ja verenmyrkytystä, sepsistä. Tällä vuosikymmenellä vaikeita meningokokki-infektioita on esiintynyt Suomessa vuosittain noin 20 (https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/meningokokki/meningokokin-esiintyvyys-suomessa). Kuka tahansa voi sairastua aivokalvotulehdukseen, mutta se on lapsilla ja nuorilla muuta väestöä yleisempi. Vaikka meningokokin aiheuttamia infektioita voidaan hoitaa antibiooteilla, liittyy infektioihin sekä kuolleisuutta että pitkäaikaissairastavuutta kuten kuulonmenetystä, alttiutta kouristuskohtauksille sekä oppimisvaikeuksia.

Meningokokkibakteerit jakautuvat alaryhmiin

Meningokokit jaetaan bakteeria ympäröivän polysakkaridikapselin perusteella 12 ryhmään, joista taudinaiheuttamiskyvyn kannalta merkittävimpiä ovat A, B, C, W, X ja Y. Useita meningokokkirokotteita on jo hyväksytty käyttöön eri maissa. Osa rokotteista on kohdistettu vain yhtä tiettyä meningokokkiryhmää vastaan, kun taas osa suojaa useammalta serotyypiltä, eli ovat monivalenttisia. Suomen kansallisessa rokotusohjelman riskiryhmille tarjottavia meningokokkirokotteita ovat A-, C-, W- ja Y-seroryhmien infektioilta suojaavat Nimenrix®- ja Menveo®-rokotteet sekä meningokokki B -infektiolta suojaava Bexsero®-rokote. Uusia, aiempaa laajemman suojan antavia meningokokkirokotteita kehitetään aktiivisesti.

Laajakirjoisempia meningokokkirokotteita tarvitaan

Mahdollisimman laajakirjoiset meningokokkirokotteet mahdollistavat aiempaa tehokkaampia rokotuskampanjoita. Yhdysvaltojen lääkeviranomainen, FDA (US Food and Drug Administration), hyväksyi GlaxoSmithKlinen (GSK) uuden viisivalenttisen meningokokkirokotteen (Penmenvy®) käytettävksi 10–25 vuotiailla (https://www.gsk.com/media/11800/sea-penmenvy-pdufa_15-feb-final.pdf). Hyväksyntä perustui myös Suomessa 10–25-vuotiailla toteutettuun laajaan tutkimukseen (https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(24)00667-4/abstract). Tutkimuksessa osoitettiin rokotteen muodostavan suojaavan immuunivasteen kaikkia viittä seroryhmää vastaan ja sen olevan turvallinen sekä hyvin siedetty.

Meningokokkibakteeri aiheuttaa huomattavaa tautitaakkaa etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, missä esiintyy vuosittain kymmeniätuhansia tapauksia. Meningokokkitautien globaali ratkaisu vaatii mahdollisimman helposti toteutettavia rokotuskampanjoita mahdollisimman laajan rokotesuojan antavilla rokotteilla.

Suomen noin 20 vuosittaista meningokokkitapausta ei Afrikkaan verrattuna tunnu kovin merkittävälle. Niille 20:lle ja heidän läheisilleen se on Suomessakin hyvin merkittävä.