Mikko Hallmanille ansaittu tunnustus

16.01.2025

Suomen Lääketieteen Säätiö myönsi Pohjolan lääketieteen palkinnon Professori Mikko Hallmanille hänen uraauurtavasta tutkimustyöstä erityisesti keskosten hengitysvaikeusoireyhtymän (RDS) hoidon kehittämisessä (https://laaketieteensaatio.fi/pohjolan-laaketieteen-palkinto-professori-mikko-hallmanille/). Hallmanin tutkimustyö on ollut keskeisessä asemassa surfaktanttihoidon kehittämisessä, minkä ansiosta aiempaa huomattavasti pienemmät keskoset ovat voineet jäädä eloon.

Keuhkojen kypsymättömyys johti aiemmin ennenaikaisesti syntyneiden menehtymiseen

Vielä 1970-luvulla imeväiskuolleisuus oli Suomessa noin kaksi prosenttia, mikä johtui useimmiten ennenaikaisuudesta ja erityisesti RDS-taudista. Keskosten hengitysvaikeusoireyhtymän oli kuvattu ensimmäisen kerran 1950-luvulla (John Clemens) ja sen oli osoitettu vuonna 1959 johtuvan pintajännitystä alentavan surfaktantin puutteesta (Mary Avery ja Jere Mead). RDS-taudin tutkimusta ja tunnettuutta vauhditti 1960-luvulla Patrick Bouvier Kennedyn kuolema vain kahden vuorokauden iässä. Hän oli presidentti John F. Kennedyn ja Jacqueline Kennedyn poika, joka syntyi 34. raskausviikolla vuonna 1963 ja menehtyi RDS-tautiin, mikä oli tuohon aikaan keskosten merkittävin kuolinsyy.

Mikko Hallman osoitti surfaktanttihoidon tehon RDS-taudin hoidossa

Surfaktanttikorvaushoito toteutettiin ensimmäisen kerran Japanissa Tetsuro Fujiwaran kontrolloimattomassa tutkimuksessa vuonna 1980. Mikko Hallman erityinen ansio on, että hän päätutkijana osoitti laajassa, satunnaistetussa ja kontrolloidussa tutkimuksessa vuonna 1985 eksogeenisen surfaktanttihoidon tehon ja turvallisuuden ennenaikaisesti syntyneiden RDS:n hoidossa. Surfaktantti toimii tyypillisesti erinomaisesti; ennen hoitoa vaikeasti hengittävän vastasyntyneen keuhkot avautuvat ja hapetus korjaantuu. Haittavaikutuksia ei juuri esiinny.

RDS-hoidon kehittymisen jälkeen vastasyntyneiden tehohoito on ottanut valtavia harppauksia mahdollistaen sen, että nykyään yli 1000 grammaa painavilla tai 27 raskausviikon jälkeen syntyneillä vauvoilla on selvästi yli 90 % mahdollisuus selviytyä ja valtaosalla heistä on normaali neurologinen kehitys.

Lämpimät onnittelut Mikolle, joka on myös oma mentorini, ansaitusta tunnustuksesta!