Millainen RSV-rokote taaperoille?
Vaikka usea RSV-rokote toimii erittäin hyvin yli 60-vuotiailla, niin imeväis- ja taaperoikäisten osalta rokotteen kehittäminen on osoittautunut haastavaksi. Modernan RSV-rokotteen saaneilla imeväisillä vaikeita infektioita tuli ensimmäisten tapausten perusteella jopa useammin rokotteen saaneille kuin kontrolleille (https://www.mikaramet.fi/l/tummia-pilvia-lasten-rsv-rokotteiden-ylle/). Mainittavasti paremmin suojaa pienille lapsille eivät ole antaneet myöskään adenoviruspohjaiset RSV-rokotteet.
RSV-rokotteiden kehityksessä on pyritty oppimaan aiemmista epäonnistumisista
Pienten lasten RSV-rokotteiden tutkimuksessa on edetty varovasti johtuen 1960-luvulla tehdyn rokotteen tautia pahentaneesta vaikutuksesta. Uuden sukupolven rokotteita on tutkittu mm. vertaamalla niiden aiheuttamaa puolustusvastetta 1960-luvun formaliinilla inaktivoidun RS-viruksen aiheuttamaan, haitalliseksi osoittautuneeseen vasteeseen. Uusien rokotteiden on toivottu, ja niiden on myös osoitettu, muodostavan paremmin viruksen soluun tunkeutumista estäviä, neutralisoivia vasta-aineita. Uudet, RS-viruksen F-proteiinia ilmentävät rokotteet ovat tuottaneet myös lupaavasti soluvälitteisiä vasteita. Huolellisen rokotteen suunnittelun jälkeen olikin yllättävää, että Modernan RSV-rokote paremmin lisäsi rokotettujen imeväisten riskiä sairastua vakavasti RSV-infektion yhteydessä kuin antoi suojaa (https://www.mikaramet.fi/l/tummia-pilvia-lasten-rsv-rokotteiden-ylle/). Ongelma ei vaikuta rajoittuvan pelkästään mRNA-rokoteteknologialla tuotettuihin rokotteisiin, sillä myöskään kantajaviruksiin pohjaavat rokotteet eivät ole muutamien tapauksen perusteella tehokkaasti estäneet taaperoiden RSV-infektioita.
Adenoviruksiin pohjaavan rokotteen saaneilla rokottamattomien tavoin alahengitystieinfektioita
Kuten Covid-19-rokotteita, niin myös RSV-rokotteita on kehitetty alustaviin kliinisiin tutkimuksiin asti käyttämällä adenovirusta ns. kantajaviruksena, joka tuottaa haluttua mikrobin osaa rokotetun omissa soluissa. Covid-19-rokotteiden osalta teknologiaan yhdistyi valitettavasti vakavia verenhyytymisjärjestelmän häiriöitä (TTS, Thrombosis with thrombocytopenia syndrome), mikä on vähentänyt intoa tämän tyyppisten rokotteiden kehitykseen. Adenoviruspohjaisten RSV-rokotteiden kliinisissä tutkimuksissa, jotka aloitettiin ennen koronarokotteisiin liittyneitä TTS-tapauksia (https://academic.oup.com/ofid/article/11/9/ofae453/7730187 ja https://academic.oup.com/jid/article/229/1/95/7227609), rokotetuilla ei ollut vähempää RSV-infektioita kuin kontrolleilla.
Janssenin sponsoroimassa tutkimuksessa 19 rokotteen saaneesta taaperoikäisestä (12–24 kk) viidellä todettiin RSV-infektio, kun kontrolliryhmässä RSV-tapaus havaittiin kahdella 18:sta. Mitään tapausta ei pidetty vakavana. GlaxoSmithKlinen (GSK) sponsoroimassa laajemmassa tutkimuksessa käytettiin adenovirusta, joka ilmensi kaikkiaan kolmea RS-viruksen proteiinia (F, N ja M2-1). Yhteensä 136 imeväistä (6–7 kk) sai satunnaistetusti joko yhden tai kaksi annosta tutkimusvalmistetta. Kontrolliryhmässä oli 65 saman ikäistä imeväistä. Tässäkin tutkimuksessa selvitettiin erityisesti tutkimusvalmisteen siedettävyyttä, turvallisuutta ja immunogeenisyyttä. Kuten Janssenin tutkimuksessa, myöskään tässä tutkimuksessa ei havaittu merkittävää vähenemää RSV-infektioissa (136 rokotetuilla yhteensä 6 tapausta ja kontrolleilla 4 tapausta 65:llä). Kuten Modernan tutkimuksessa (https://www.mikaramet.fi/l/tummia-pilvia-lasten-rsv-rokotteiden-ylle/), näissäkin tutkimuksissa tapausten määrä on liian pieni varmojen johtopäätösten tekemiseen, mutta kokonaisuudessaan nämä kolme tutkimusta antavan vaikutelman, että F-proteiinin ilmentämiseen pohjaavat rokotteet eivät ole toivotun tehokkaita imeväisten tai taaperoiden RSV-infektioiden estossa.
Tutkimukset heikennettyihin viruksiin pohjaavilla rokotteilla jatkuvat
Covid-19 pandemia paljasti uusien rokoteteknologioiden, erityisesti mRNA-rokotteiden potentiaalin. Tällä hetkellä lupaavimmille RSV-infektion estämisessä vaikuttavat kuitenkin nenäsumutteina annettavat, heikennettyihin RS-viruksiin pohjaavat rokotteet. Tämä on tärkeä muistutus siitä, että myös perinteisillä rokoteteknologioilla on edelleen paikkansa rokotekehityksessä.
Aina tutkimusten tulokset eivät ole niin hyviä kuin aiemman tiedon perusteella on oletettu. Tämän vuoksi tarvitaan kliinistä rokotetutkimusta.