Modernan CMV-tutkimuksen tuloksia joudutaan vielä odottamaan
Olin toiveikas, että Moderna julkaisisi ensimmäiset tiedot yhtiön sytomegalovirusrokotteen tehosta heti alkuvuodesta, kun meneillään olevan CMVictory-tutkimuksen välianalyysiin vaadittavat ensimmäiset 81 CMV-tapausta on saatu kasaan (https://www.mikaramet.fi/l/ratkaisevat-hetket-modernan-cmv-rokotetutkimuksessa/). Tutkimuksen riippumaton turvallisuusryhmä (the Data Safety Monitoring Board (DSMB)) onkin yhtiön ilmoituksen mukaan jo kokoontunut ja arvioinut tähän mennessä saatuja tutkimustietoja (https://investors.modernatx.com/news/news-details/2025/Moderna-Provides-Business-and-Pipeline-Updates-at-43rd-Annual-J.P.-Morgan-Healthcare-Conference/default.aspx). Ryhmä oli päätynyt siihen, että tässä vaiheessa rokotteen tehokkuuden osoittava kriteeri ei vielä täyty ja suositteli tutkimuksen jatkamista suunnitellusti. Näin ollen tutkimustuloksia rokotteen tehosta joudutaan vielä odottamaan.
Välianalyysissä arvioitujen tapausten määrä on kuitenkin jo niin iso, että jotakin tutkimuksen jatkamisesta voi päätellä. Jos rokotteen teho olisi jäänyt tässä arvioissa alle 50 %, olisi tutkimus todennäköisesti päätetty lopettaa. Koska riittävää tehoa ei vielä tässä vaiheessa pystytty kertomaan, ei se todennäköisesti ole yli 90 %.
CMV ei ole helppo rokotekohde. Se kuuluu herpesvirusten ryhmään ja on näin ollen sukua muun muassa vesirokkoa, vyöruusua sekä mononukleoosia aiheuttaville viruksille. Herperviruksille tyypillisesti CMV voi jäädä pitkäaikaisesti elimistöön, jolloin puhutaan piilevästä, latentista infektiosta. Se on virukseksi poikkeuksellisen monimutkainen, sillä sen perimäaines koodaa yli 200 eri proteiinia. Tähän asti parhaat CMV-rokotteet ovat kliinisissä tutkimuksissa jääneet teholtaan riittämättömiksi (parhaimmillaan noin 50 % suoja infektiota vastaan).
Moderna ei ole ainoa yhtiö, joka kehittää CMV-rokotetta. Siksi pidän todennäköisenä, että lähivuosina saadaan toimiva rokote antamaan suojaa kehittyville sikiöille.